“Jo mer jeg lyttet, jo mer økte øresuset i intensitet”

Tinnitus – eller øresus – er et helseproblem som mange sliter med, noen så mye at det tar hele livskvaliteten. Mange som har fått CFS/ME-diagnose eller andre diagnoser har også øresus. Øresus høres kanskje uskyldig ut, men det å oppleve en pipelyd, eller støy, inne i hodet og ikke oppleve å kunne “unnslippe” kan fører i verste fall til at mennesker tar sine liv. Men det er håp også her!

← previous page

Stian Holen

Stian Holen, bildet er tatt 2004.

Stian Holen var 100 prosent ufør på grunn av øresus, men så friskmeldte han seg selv. Han var glad i lyd. Musikk hadde alltid vært en viktig del av livsgnisten for Stian Holen.

Ble livredd

Stian hadde et mektig stereoanlegg, han var DJ i flere år på diskoteker, og platesamlingen hadde han bygd opp over lang tid. Øresus fikk ham til å sky lyd som pesten. Først da han gjenoppdaget lyden som en venn ble han frisk.

Problemene startet i september 2000. Han var da 22 år gammel.

– Jeg var på et houseparty med ekstremt høy lyd i Barcelona. På hotellet etterpå ville jeg slappe av med et bad, og den lyden jeg hørte da jeg tappet i badekaret, kommer jeg aldri til å glemme. Det hørtes akkurat ut som om jeg hadde hodet under vann. Da ble jeg livredd. Jeg tenkte at jeg hadde ødelagt ørene mine, og ble liggende og lytte den natten. Rumlelyden forsvant etter to timer, men om morgenen var bare øresuset igjen, sier han.

Hvis Stian Holen hadde visst det han vet i dag, hadde han ikke fokusert på dette suset. Men det gjorde han.

– Jo mer jeg lyttet, jo mer økte det i intensitet, sier han.

Sluttet å jobbe

Problemene økte. Han ble anspent og fikk stive skuldre. Han sov to timer om natten, resten gikk med til øresuslytting. Etter hvert ble det vondt å høre normale lyder.

– Jeg sa til meg selv at «lyd er farlig» så mange ganger at hjernen produserte smerte som skulle beskytte meg mot lyd. Selv klirringen når jeg tok ut av oppvaskmaskinen ble uutholdelig. Hverdagen ble fylt med negative tanker, særlig knyttet til sønnen min som er to år nå. Jeg kunne ikke ta ham med i svømmehallen på grunn av ropingen og ekkoet der. Følelsen av ikke å kunne ta vare på min egen sønn var forferdelig, sier han. Høsten for ett år siden nådde han bunnen, sluttet i jobben som selger og gikk over i yrkesrettet attføring.

Jeg sa til meg selv at «lyd er farlig» så mange ganger at hjernen produserte smerte som skulle beskytte meg mot lyd

Stian Holen sier det var tanken på at «dette skal vare livet ut» som holdt ham nede. Leger ga ham inntrykk av at en skade i øret ga ham et uopprettelig problem. Han isolerte seg i håpet om at ørene skulle bli litt bedre. Forklaringen som hjalp ham fikk han først av tinnitus-ekspert Ole Petter Tungland på et foredrag.

– Jeg snakket i ti minutter med ham, og etter det forsvant overømfintligheten for lyd. Det var nesten som håndspåleggelse. Jeg husker et spørsmål jeg stilte: «Er det farlig for meg å sitte ved middagsbordet når 60 mennesker klirrer med kniv og gaffel?». Han svarte: «Nei!». Jeg tok ut øreproppene, og middagen gikk helt fint.

Brukte lydterapi

26-åringen fikk håpet tilbake og begynte med TRT, tinnitus retraining therapy.

– Jeg skaffet meg informasjon som ufarliggjorde og forklarte hva tinnitus er, jeg begynte å bruke lydberikelse for å få fokus vekk fra øresuset, og jeg brukte musikk for å slappe av. Dessuten fikk jeg hjelp av fysioterapeut til å få bort den kroppslige spenningen, sier han.

I august ringte han Aetat og sa han fungerte 100 prosent igjen.
– Nå har jeg friskmeldt meg helt. Jeg går på fest og blåser i høy lyd, og spiller musikk så det ljomer.


Denne historien er hentet fra en artikkel som først ble publisert i Dagsavisen 28.11.2004. Les mer her.

VoksneMannTinnitus (øresus)Tinnitus retraining therapy (TRT)Intervju