Recovery Norge svarer: Har dere noen gode råd til oss med ME som sliter med ekstra-systoler og høy puls?

posted in: CFS/ME | 0

Medlemmene våre ga uttrykk for at hjertebank ikke er et uvanlig symptom hos dem med ME/CFS-diagnose. Her er noen svar.

Medlem 1

«Jeg fikk tips om å hoste for å stoppe hjertebanken. Synes det hjalp. Jeg plages ikke med hjertebank lenger. Hun som tipset om det jobber som sykepleier på legevakta. Hun sa at det er noe de tipser pasienter som plages med hjertebank».

Medlem 2

«Jeg pleide også å hoste rytmen på plass. Gjorde det helt instinktivt».

Valsalva-manøver

Å hoste er ett eksempel på det som i medisinen kalles en vasalva-manøver. Dette stimulerer vagusnerven, nerven som kontrollerer hjerteslagene og som er en del av stressystemet. Andre eksempler på hvordan denne kan stimuleres er å holde pusten, stramme i buken, hoste eller skvette isvann i ansiktet.
Det finnes faktisk en oversikt fra Cochrane-organisasjonen som oppsummerer vitenskapelig kunnskap som sier at slike tiltak kan hjelpe på noen urytmer i hjertet. Den kan leses her.

Medlem 3

«Sleit masse med VES (ventrikulære ekstra-systoler) fra før jeg fikk ME-diagnose, og ble fulgt opp av kardiolog med kontroller to ganger i året. På et tidspunkt var det så ille at det ble vurdert å operere. Hadde i perioder så mye ekstraslag på kvelden at jeg fikk noen rare anfall fordi de forstyrret hjernen under innsovning (grundig utredet på spesialistsenteret for epilepsi og diagnostisert av en spesialist fra Danmark som ble hentet inn). Jeg gikk på betablokkere i flere år. Et halvt år etter jeg ble frisk av ME fikk jeg plutselig veldig lav puls og lavt blodtrykk. Det viste seg at jeg ikke tålte betablokkerne lengre. Da jeg sluttet med de hadde ekstraslagene forsvunnet helt. Tenker nå at de skyltes en enorm stressrespons».

Medlem 4

«Jeg slet mye med dette, særlig når jeg skulle sove. Når jeg lærte at dette kunne være grunnet negativ aktivering (grubling, bekymring, smerter, trist o.l) øvde jeg på ro og restitusjon med mindfullness hver gang jeg kjente hjertebank. Det forsvant etter noen uker med øving, har ikke vært plaget siden. Noen ganger kan jeg kjenne det igjen, da er det alltid knyttet til indre uro».

Medlem 5

«Pust hjelper meg. Sette av 2-3 x10 minutter og pust deg ned hver dag. Gjerne med rolig mindfullness musikk. Evt yoga.»