Det hun lærte var å fokusere på andre tanker enn det å være syk. Erstatte de «syke» tankene med «friske» tanker

Denne historien om datteren Celina er skrevet av foreldrene Silje og Rune Fylkesnes.

Det første vi merket når hun begynte å bli syk, var at gleden og latteren forsvant. Hun var tom i blikket og ble veldig lett irritert og frustrert. Hun hadde lenge vært plaget med mageverk, at hun lett ble sliten og trøtt, og hadde vansker med å konsentrere seg på skolen. Gjennom hele sommeren 2017 merket vi også at Celina ikke orket så mye som hun gjorde før sommeren kom. Hun begynte å hvile flere ganger daglig, fotballtreningene ble et ork, og det var veldig tungt for henne å stå opp på morgenen.

Åtte år etter at hun første gang ble utredet for mageproblemer, fikk Celina diagnosen cøliaki i september 2017. Da dette ble bekreftet, trodde vi at alt kom til å ordne seg. Men det skjedde ikke..

Forverring – men legene finner ikke noe

Celina ble utredet av leger, men de fant ingen grunn til at hun skulle være så slapp. Prøvene var helt fine.

Hun hadde det slik til ut på nyåret 2018. Da ble tilstanden forverret. Celina klarte ikke lenger å gå eller sykle til skolen, hun kom seg ikke på fotballtrening, hun måtte ha hjelp til å gå i trapper, for bena sviktet, hun gikk veldig sakte når hun orket å gå, og hun opplevde veldig dårlig balanse.

I mars 2018 ble Celina innlagt på sykehus på grunn av veldige magesmerter, og fordi hun var blitt så tynn og helt uten energi. Legene fant heller ikke denne gangen annet enn forstoppelse, og dette skulle være forklaringen på hvorfor hun var så slapp..

Hun var hjemme igjen etter to dager, og formen var fortsatt dalende. Celina kom seg ikke lenger på skolen. De dagene hun var der noen timer, måtte hun ligge «på lading» resten av dagen, og gjerne neste dag. Kroppen klarte ikke lenger å bære henne, hun måtte ha hjelp i dusjen, hjelp til å komme seg på do, og noen dager måtte vi mate henne. Hun svettet veldig mye, hadde mye hodeverk og var sensitiv for lys og lyd. I perioder hadde hun også problemer med å sove.

Sa han visste hun ville bli frisk

Vi var veldig fortvilet og på desperat leting etter hjelp. Så fikk vi høre om Lightning Process og snakket med andre som hadde vært på kurs. Vi var ikke i tvil om at vi ville prøve dette etter at en nær slektning fortalte om en bekjent som hadde vært med på dette kurset. Han hadde blitt frisk etter flere år med ME. Denne mannen var da 100% sykemeldt fra jobben sin som kirurg. Han var i full jobb igjen ca. en måned etter fullført kurs.

Vi hadde også en telefonsamtale med far til en jente som hadde vært svært hardt rammet av ME. Hun hadde ligget på mørkt rom i mange år, og de ventet egentlig bare på at hun skulle dø… Hun ble også helt frisk etter hjemmebesøk av LP-instruktør. Faren til denne jenta sa til oss: «Jeg tror ikke at Celina blir frisk, jeg vet at hun blir frisk».

En ny jente

Celina reiste på kurs med sin pappa i juni 2018. Det var en lang biltur, og hun var veldig sliten da de kom frem, og måtte ha hjelp for å klare å komme seg på hotellrommet. Etter en dag på kurs fikk vi video av en jente som smilte og lo, spilte fotball og jogget rundt på Ekeberg. Helt fantastisk og utrolig!

Etter tre dager på kurs kom Celina hjem som en ny jente. Hun er nå tilbake på skolen og spiller fotball flere ganger i uken. Hun er smilende og blid, og i godt humør.

Celina er som før igjen, og vi kan ikke merke noe som helst til at hun har vært syk

Celina er som før igjen, og vi kan ikke merke noe som helst til at hun har vært syk. Vi tror at kroppen til Celina var utkjørt etter så mange år med magevondt og dårlig opptak av næringsstoff. I tillegg viste en blodprøve at hun har gjennomgått en kyssesyke en eller annen gang, som ikke er blitt oppdaget. Dette kan også ha vært med og trigget kroppen.

Vi var veldig positive selv til dette kurset og tvilte ikke på at Celina skulle bli frisk. Vi sa til Celina at hun kom til å bli frisk etter denne turen til Oslo, og det trodde hun veldig på selv også. Hun hadde nedtelling til kurset og til hvor mange dager det var til hun var frisk igjen.

Det hun lærte var å fokusere på andre tanker enn det å være syk. Erstatte de «syke» tankene med «friske» tanker. Hun lærte jo også en prosess for å komme ut av negativ tankegang.


Silje og Rune Fylkesnes (foreldre)